Charta 77

Först av allt, hur har perioden under rådande Covid-19:s inflytande varit för Charta 77? Blev det mycket ändrade planer förra året?
 

Per: Vi fick ställa in i drygt halva turnén efter att vi släppt SKULD och efter VERDAN-DI blev det bara en spelning inför 50 personer som satt. Vi har väl flyttat fram några spelningar 4 gånger vid det här laget. Med det sagt så har vi haft tur, vare sig vi eller någon nära har drabbats så hårt av detta elände.

 

Er senaste skiva "Skuld" var uppe på fjärde plats på vinyllistan bland annat och fick god kritik. Med lite distans till skivan, hur står den sig i jämförelse med era tidigare alster? Hade ni något nytt grepp när ni spelade in skivan?
 

Per: Det är den näst senaste och ingår i en svit av tre skivor. Har släppt de första två (SKULD och VERDAN-DI) och den tredje kommer i maj (URD) samtidigt som alla tre släpps som box med ytterligare en bonusskiva (POST). Hur de står sig mot tidigare alster lämnar vi nog till lyssnarna att avgöra. Skillnaden på dessa skivor är att vi åkte iväg ut mitt i ingenstans (Skräpbo utanför Riddarhyttan) och gjorde klart materialet innan vi gick in i studion och spelade in.


                            Foto: Damir Bodnar
 

Rent textmässigt vad gäller senaste skivan, vilken inspiration hade ni och vilken låt utryckte det bäst om ni endast får välja en?
 

Per: Texterna inspekteras oftast av livet självt. Lite jävlar anamma, lite navelskådande. När det gäller rangordning av låtar lämnar vi återigen det till lyssnarna.



Är inspirationen till texterna lika lätta att hitta idag som när ni först startade bandet? Finns det något som har ändrats under resans gång?
 

Per: Jag hoppas att vi flyttar med texterna i både samtid och efter där vi/ jag befinner mig i livet. Vi är över 50 bast alla och det skulle bli lite märkligt att det inte speglades utan vi fortfarande befann oss i någon ungdomsrevolt. Missförstå mig rätt, jag älskar ungdomsrevolt men jag kommer aldrig att uppleva det igen.

 

Om vi byter samtalsämne för ett ögonblick. Hur uppstod egentligen era återkommande julspelningar på Kafé 44 i Stockholm och vilken av alla de konserterna är eran favorit så här långt?


Per: Vet inte riktigt men det blev bara så. Nej, det går inte och välja någon över någon annan. Tror att vi är uppe i typ 28 spelningar där nu. 


                                                Foto: Damir Bodnar


Nu en fråga om en av era låtar på engelska. Vad handlar "Faster Than Them" om egentligen?
 

Per: En kompis till mig fick stryk för att någon annan hade fått stryk tidigare på kvällen.

 

Vad gäller era livespelningar, hur bestämmer ni låtlistorna och finns det utrymme för att alternera olika låtar från konsert till konsert?


Per: Vi hinner tyvärr inte repa då mycket som vi skulle vilja eftersom halva bandet bor i Köping och den andra halvan i Järfälla. Vi har väl runt 30-40 inropade låtar vi går runt på. Några ”kan” vi inte ta bort av för publikens skull. Oavsett hur många låtar vi spelar verkar folk tycka att vi missat nån.

 

Föredrar ni att spela live eller att spela in låtar i studion? Vad är den största skillnaden mellan live vs. studio?


Per: Det är två helt olika saker med för och nackdelar. Måste man välja?

 

Ni har även varit ute på vägarna runt om i Europa sedan tidigare. Hur är det att spela utomsocknes jämfört med i Sverige där ni kuskat land och rike runt många gånger?


Per: Vi har inte spelat utanför Norden sen 1992 men Finland, Norge och Island har besökts de senaste åren. Det är nog lite lika. Folk brukar vara glada att se oss oavsett var vi spelar.  

 

Birdnest Records och Charta 77 går inte att skilja åt utan existerar hand i hand. Har cirkeln sluts vad gäller att det idag återigen är aktuellt med exempelvis vinylskivor, något som ni även tryckte i Birdnests vagga och begynnelse? Vad föredrar ni själva, CD eller LP?


Per: Vinyl är det jag upptäckte musik på en gång i tiden så vinyl 10 dagar av 10.

 

Stämmer det att ni även hade ett underbolag till Birdnest som ni kallade för Kamel Records? Vad hände med Kamel Records?


Per: Vi hade en gång i tiden en massa underetiketter till Birdnest. Det som hände var att cd-kopieringen och ställen som Pirat bay ändrade spelreglerna så det var o stort omöjligt att leva på skivutgivning. Birdnest hade ett 10-tal anställda i 4 länder. Idag finns bara Birdnest kvar som aktiv Label.

 

Sista frågan för denna gången. Hur ser 2021 och framtiden ut för Charta 77 vad gäller spelningar och nya skivor?


Per: Nu färdigställer vi ovanstående ”ödesboxen” med dessa tre skivor+en bonusskiva. Sen vill vi ut och spela, förhoppningsvis till hösten. 

 

För mer info:

https://www.facebook.com/charta77band/

http://www.birdnest.se

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

ÖRESUND SPACE COLLECTIVE

IEM-TAPING

Mammatus