Pet Sounds Recordstore



En av Sveriges äldsta och bästa skivbutiker är ”Pet Sounds” på Södermalm i Stockholm. Under årens lopp och med många skivbutikers död under de tuffa åren då gratis Mp3-nedladdning på Internet gjorde det tuffare att bedriva skivhandel, så lyckades ”Pet Sounds” att hänga kvar fram till idag.

Först av allt, Record Store Day har precis passerat. Hur var årets upplaga jämfört med tidigare år?

Årets RSD var den bästa hittills, troligtvis för att det var en hel del bra skivor som släpptes.


Kan ni också delge oss hur ni gör urvalet av vad ni får in på RSD? Det sägs att skivbutikerna inte själva helt kan bestämma exakt vilka skivor som ni får, stämmer detta?

Det stämmer inte alls. Vi väljer vilka skivor vi vill ha, problemet är att skivbolagen inte får ta del av alla releaser som släpps i t.ex. UK och USA.


Kan ni berätta lite om ”Pet Sounds” uppkomst och de tidiga åren? Vad var det som gjorde att ni startade upp butiken?

Pet Sounds startade i november 1979 av mig, Stefan Jacobson och Calle Eklund, som senare lämnade PS för annat. Vi arbetade i en skivbutik som hette Skivfabriken, där vi inte var överens med ägarna om hur man skulle driva en skivbutik. Vi fick tillfälle att köpa en lokal på Jakobsbergsgatan 6 med ett förmånligt banklån, resten är historia. Hela historien går att läsa i Boken om Pet Sounds, ”Pet Sounds i våra hjärtan” skriven av den legendariska journalisten Lennart Persson 2009.


Både större och mindre skivbutiker lades ned under främst början och mitten av 2000-talet på grund av bl.a gratis MP3-nedladdning. Hur såg ni på de ”tuffa åren” och vad var det som gjorde att ni överlevde och kunde köra vidare?

Det var tuffa år, efter att Spotify lanserades 2008 sjönk omsättningen med c:a 30-50% under ett år, det var bara att anpassa sig efter nya tider, med hårt arbete och mindre lön.


Inte många kunde tro att skivbutikerna och en annan gammal favorit delvis skulle göra stor comeback, nämligen LP-vinylen. Nu släpper många band både CD, LP samt digitala versioner av sina skivor, vad tror ni detta beror på?

Den frågan får jag ofta, men har inget bra svar på den, egentligen har ju aldrig vinylen försvunnit helt, men som försäljningen är nu hade nog ingen kunnat förutspå. Många tycker att ljudet är bättre på vinyl, vilket ju är sant i de flesta fall.Digital lyssning är ju praktisk, fungerar som provlyssning innan man bestämmer sig för att köpa den fysiskt.Vill tillägga att ryktet om cd’ns död är överdrivet, c:a 20 % av vår omsättning är försäljning av cd.


När vi ändå snackar nostalgi så börjar även LP-skivans efterföljare, kassetten, även den göra en mindre comeback och en hel del band släpper kassettversioner. Har ni börjat ta in kassetter igen eller är det endast vinylerna som ni satsar på?

Kassetten är ingen framgång hos oss, tror det är vissa butiker som har börjat med kassetter av olika anledningar, vi har för tillfället två kassetter i lager, en AC/DC, en Prince, inga försäljnings-succèer.


Vilken skiva har ni totalt sett sålt mest av genom årens lopp?

Vi har ju hållit på i 40 år, så det är svårt att säga en titel, men jag minns när Joy Divisions andra lp, Closer, kom till butiken i form av en lastpall som placerades på trottoaren utanför Jakobsbergsgatan 6, Vi sålde uppåt 500 ex på trottoaren innan vi till slut fick in skivorna i butiken.


Om ni själva får välja era 5 favoritskivor genom tiderna, vilka skulle ni då välja?

Bruce Springsteen - Ghost of Tom Joad
Neil Young - On the beach
Bob Dylan - Blood on the tracks
Darrell Scott - A crooked road
Felice Brothers - Felice Brothers


Till sist, vad har varit det bästa med att driva skivbutik under årens lopp?

Att träffa nya o gamla kunder varje dag och få sprida kunskapen om musik till andra.

Stort tack för intervjun!


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

ÖRESUND SPACE COLLECTIVE

IEM-TAPING

Mammatus