Dokumenterade Mirakler



En av årets kanske mest emotsedda böcker är utan tvekan ”Dokumenterade Mirakler” av Micael Grenholm som länge varit en av Guds starkaste röster i Sverige. Från att driva bloggen ”Hela Pingsten” till gatumission så har Micael även blivit förknippad med att hjälpa papperslösa samt att engagera sig i olika sociala frågor.  Boken ”Dokumenterade Mirakler” tar upp ett ämne som bokstavligt brukar dela vår värld i kanske inte endast två sidor, utan möjligen ännu fler. Välskrivet, tänkvärt, omfattande samt med stor strävan att belysa olika ståndpunkter så sände vi över dessa frågor efter att ha streckläst boken under tre dagar.

 

Först av allt, riktigt välsignat att boken nu släppts! Vår första reflektion efter att ha streckläst boken är att även den mest inbitne skeptiker nu torde tänka om vad gäller att Gud har helat i alla tider och helar i detta nu. Hur har resan med att sammanställa boken varit och fick du med allt som du tänkt?

Micael: Redan som ung kristen så började jag att undersöka vad det fanns för exempel på dokumenterade helanden och övriga mirakler. Jag satte mig även in i den engelska litteraturen och vad forskare och läkare hade hittat i ämnet, främst forskning från USA och England. En av böckerna som jag hänvisar till är bland annat Craig Keeners ”Miracles” som är på 1.200 sidor. Det jag märkte när jag mötte andra skeptiker eller kristna var behovet av en sådan bok på svenska. Det var viktigt att boken skulle vara seriös, väl underbygd men också lättillgänglig och till ett lågt pris. Till slut insåg jag att jag kunde skriva just den boken. Från alla första början så hade jag tänkt att ha fler kategorier av mirakler än helanden, inte bara VOTEB, det vill säga inte bara tillfrisknanden. Det var enklare och mer sammanhållet att fokusera på en sorts mirakler, det vill säga helanden då det fanns journaler att tillgå.


Du använder dig av begreppet VOTEB för att förklara de mirakler och helanden som boken tar upp. VOTEB står för ”Vetenskapligt oförklarliga tillfrisknanden utan bön”. Var det lätt att få till ett urval och få folk till att ställa upp i boken och berätta om sina helanden?

Micael: Det var en del som tackade nej, på grund av att de i vissa fall inte kunde hitta eller få tillgång till sina journaler. Dock var det inte särskilt svårt att hitta människor som ville ställa upp. Sjukvården i Sverige är också bra på att dokumentera patienterna, vilket gör att när ett helande sker så dokumenteras detta. Kristna idag har ingen slags rädsla att gå till sjukvården, som det kanske var för 100 år sedan. Det var relativt enkelt att hitta fall och det var flera som med glädje ville dela med sig och några som inte ville och det får man respektera.


De mirakler och helanden som tas upp har i samtliga fall blivit bekräftade av läkare som gjort uppföljningar samt du har även bifogat bilder med läkarjournaler för att maximera trovärdigheten ytterliggare. Man kommer på sig själv med att utbrista ”Amen” och ”Hallelujah” när man läser om alla mirakler i boken, trots att man som kristen har bevittnat och hört detta förut. Det som gör boken extra trovärdig och intressant är att de flesta av miraklerna som tas upp även har skett efter vad man skulle kunna kalla för ”MB”, dvs. ”medveten bön”. Detta leder till att man verkligen kan tillskriva Gud de helanden som skett, även om skeptiska ateister naturligtvis kan säga tvärsom. Vilket mirakel i boken berörde dig mest och varför?

Micael: Kul att ni utbrister i ”Amen” och ”Hallelujah”. Låt mig först kommentera resonemanget om ”medveten bön”. Många ateister tycker att det inte spelar någon roll, man tror att här det finns någon slags naturlig process som gjort personen frisk, och som vi inte upptäckt än, och då kan man inte tillskriva Gud det. Min argumentation är att det är väldigt osannolikt att det alltid är så. När man ser i synnerhet väldigt tydliga kopplingar mellan bönen och tillfrisknandet, när det sker exakt samtidigt, då sjunker sannolikheten än mer att det skulle vara något naturligt fenomen. Det är svårt att välja ut endast ett mirakel, men bland annat Bengt som blev helad från cancer, och sedan efter det helandet så går hans dotter bort i cancer. Det fanns en obegriplighet i varför saker sker som de gör. Maria och Jens helanden, då de är väldigt fina och ödmjuka personer och det var väldigt starkt att höra deras berättelser.


I en intervju då du var mitt i arbetet med att sammanställa boken så nämnde du att det var viktigt att försöka bemöta dina kritikers eventuella motargument. Efter att ha läst boken noggrant så uppfattar vi att du verkligen har ansträngt dig och lyckats vrida och vända på de flesta stenar. Tycker du själv att boken håller hela vägen fram, från början till slut, vad gäller både som ett religiöst verk men även som ett ”tvärvetenskapligt verk”?

Micael: Väldigt bra fråga. Jag beskriver min bok i första kapitlet som en ”trestegsraket”, och det här är viktigt att ha med i hela bokläsningen. Första steget, VOTEB, att det existerar, det borde alla i hela världen hålla med om. Man är verklighetsfrånvänd om man säger att det inte finns ett enda tillfrisknande efter bön som är vetenskapligt oförklarligt. Det kan de flesta förnuftiga ateister och naturalister hålla med om. Sedan kommer nästa nivå om att mirakler finns och det är där fokuset ligger. Att gå från VOTEB till mirakler. Det är en filosofisk diskussion som tar avstamp i det som den medicinska vetenskapen kan upptäcka. I den bemärkelsen är den tvärvetenskaplig och populärvetenskaplig. Boken fokuserar på både filosofi och teologi, då jag exempelvis diskuterar varför alla inte blir helade. Basen för ”trestegsraketen”  är VOTEB och det sista steget är att Gud finns. Det största steget för en skeptiker är att gå från att VOTEB finns till att mirakler finns. Om man tar det steget så är det väldigt lätt till att komma fram till att Gud finns och att då föra folk till tro på Jesus.


Man brukar oftast tala om att allt ska ha ett bestämt syfte då man skriver olika böcker och verk. Vilket syfte och önskan med boken har du i nuläget då boken precis släppts och har det ändrat sig under resans gång?

Micael: Att det ska vara en resurs för troende och en utmaning för skeptiker. Boken tar skeptiker och ateisters argument på allvar och bemöter dem. Förmodligen kommer inte boken att bli en bästsäljare bland ateister. Det är en bok som framförallt troende kommer att köpa. Målsättningen är även att folk ska kunna ge bort boken till sina skeptiska vänner. Något som dykt upp på slutet är att många ”New Agare” är intresserade, dock har jag inte direkt skrivit boken för dem utan hoppas att människor ska upptäcka Jesus genom den här boken. 


Vi måste även erkänna att vi tidigare varit lite skeptiska till predikanter som Heidi Baker, men efter att ha läst boken så kan man inte förneka den uppenbara ”goda frukt” som helandena måste ha haft för de som varit med om miraklerna. Det är kanske just där som vi ska lägga vårat fokus, nämligen om de som blivit helade verkligen tycker att de blivit helade så skall vi glädjas med dom. Även predikanter som blivit ”omskrivna”, både positivt eller negativt, kan användas av Gud även då människor kanske ibland vill ta fram ”stora släggan” och dela ut sina förutbestämda ”domar”. Du är inte rädd för att försvara det du tror på. Hur ser du annars på den svåra balansgång där pastorer och predikanter till synes alternerar emellan de gåvor som Gud givit dem till att de ibland faller ”platt på näsan”? 

Micael: Det Jesus lyfter fram är att ett gott träd bär inte dålig frukt och ett dåligt träd bär inte god frukt. Det är vanligt att västerländska kristna dömer ut predikanter enbart på vad de ser på ”Youtube” eller läser en artikel på sociala medier och det är inte biblisk urskiljning. Biblisk urskiljning sker i nära kontakt med de predikanter som det handlar om. Det finns falska profeter, det fanns till exempel en rörelse i Norge, ”Ljusbärarna” som tog sig in i ”Vineyard”-rörelsen. Det var ren ”New Age” maskerad som kristendom, men samtidigt behövde man inte vara professor i raketfysik för att se att det inte var sunt. En vän som var med på de här mötena upplevde att förebedjarna tog henne på rumpan och att de pratade om ”Astralresor”, om att alla ”gudsmän” ska ha en extra fru som ska hålla om dem på natten för att få ”andlig energi”. Vi ska ta Jesu varningar om falska profeter seriöst, men också ta varningen om att häda den helige ande och utmåla det goda som ont seriöst. Det allra bästa sättet är att vara försiktig och restriktiv med att allt för snabbt döma ut någon som falsk profet. Bibelns beskrivning av falska profeter är att det är vargar i fårakläder, det är människor som hatar kyrkan och Jesus. Det är inte samma sak som en predikant som ”faller”. Vi behöver skilja på ”falska profeter” och ”fallna profeter”. Predikanter och kristna ledare är också människor som också kan falla i synd och göra misstag. Ibland till och med utrycka sig helt heretiskt och behöva ta tillbaka det. Det behöver vi ha nåd med. Man behöver också göra skillnad på predikaten som kanske har konstiga tankar om Gud, osunda beteenden som gäller pengar och sex eller vad det nu kan vara. På samme predikants möten kanske det dock kommer människor som verkligen älskar Jesus och som verkligen vill sprida evangeliet och det är deras tro som räknas också. Helandet förknippas oftast bara med predikanten men i bibeln är det också lekmannens tro som räknas, den som tar emot bön. Detta är viktigt att ha i åtanke. Det är vi tillsammans som bygger Kristi kropp. Betydelsen av frukt är ju andens frukt och karaktär, om folk kommer till tro, om folk blir befriade, om folk lyfts ur fattigdom, om folk får möta Jesus så är det god frukt. 


I boken tar du även upp det mycket intressanta fenomenet om huruvida media borde vara mer intresserade av mirakler eller inte. Kristen mainstream media som exempelvis ”Dagen”, ”Världen Idag”, ”Inblick” samt ”Apg29” för att nämna några är ofta inte sena med att ta upp mirakler, och som du nämner i boken inte heller kvällsblaskor som ”Expressen” och dylikt. Du för ett resonemang om att exempelvis de mest seriösa tidningarna som ”Svenska Dagbladet” och möjligen även ”DN” drar sig för att ta upp mirakler. Varför tror du att det är så?

Micael: Jag tror att de tror att deras läsekrets tycker att detta är ”humbug”, att det är ”sagor”, att läsarna skulle reagera negativt om de skulle framställa mirakler som något som kan ske på riktigt. Det gör dels att svenska VOTEB inte får särskilt mycket utrymme i dessa tidningar. Jag hoppas att min bok kan bidra till en rejäl utmaning av ”naturalismen”, att den är godtycklig och att den inte har en grund. Jag hoppas att även de stora tidningarna kommer att uppmärksamma mirakler för vad de är.


Till sist vilket är det största mirakel som du själv bevittnat eller fått ha uppleva?

Micael: Största miraklet är när jag blev frälst. Jag såg Jesus om natten. Jag bad att få se Gud och fick se Jesus. Sedan har jag också sett helanden. Några av de mest dramatiska skedde i Sydafrika, bland annat en synskadad man som inte tålde vanligt ljus. Mannen sov på dagen och var ute på natten. Vi bad för honom och vi fick ett SMS dagen efter att han mådde helt bra. Det var fantastiskt att få vara med om.

Stort tack för intervjun och må Gud välsigna dig rikligen!


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

ÖRESUND SPACE COLLECTIVE

IEM-TAPING

Mammatus