APG29 - CHRISTER ÅBERG



En av de mest långlivade kristna rösterna på nätet i Sverige är Apg29.nu:s grundare och förkunnare Christer Åberg. Sedan 2001 har Apg29.nu proklamerat det viktigaste budskapet vår värld någonsin haft och någonsin kommer att få, att Jesus är vår enda väg till frälsning och inget annat kommer ens i närheten! Då Christer dagligen uppdaterat Apg29.nu i snart 20 år så tyckte vi att det var på tiden att få höra vad som varit och vad som komma skall.

                                              Bild från: Apg29

Först av allt, kul att Apg.29.nu snart närmar sig 20 år på nätet. Kan du delge oss hur tanken på Apg29.nu uppstod och hur var de första stegen emot ett eget digitalt forum på nätet?

Christer Åberg: Tack. Det var 2001 som jag startade Apg29. Innan dess hade jag haft en annan hemsida med mitt eget namn som titel. Jag har kodat hemsidan  själv. Det var i slutet av 1900-talet som en kompis visade mig endast en liten kod. Då förstod jag plötsligt principen och började bygga hemsidor själv. 

I början kodade jag endast i html, alltså statisk hemsida, men gick efter några år över till programspråket php så att hemsidan blev dynamisk. 

År 2007 blogganpassade jag Apg29. Då började statistiken skjuta i höjden. Innan kunde jag bli överväldigad av att det kunde vara 32 besökare samtidigt på sajten, men nu kunde det bli flera hundra, ja, flera tusen.
Namnet Apg29 associeras till Apostlagärningarna kapitel 29 i Bibeln, men det finns bara 28 kapitel. Man brukar säga att det 29:e fortsätter i vår tid, därav namnet. 

Jag fick namnet från Gud efter att ha bett om det. Det skedde i ett möte när jag lyssnade på predikan. Predikanten talade om att Apostlagärningarna fortsätter i vår tid. Då klack det till i mitt hjärta. Apg29 skulle den heta. I början hette den Apg29.com eftersom privatpersoner inte kunde få .se-domäner, men idag heter den Apg29.nu och det passar bra, eftersom Apostlagärningarna fortsätter nu i vår tid! 

Min önskan och längtan är att få uppleva samma under och mirakler som den helige Ande gjorde i Apostlagärningarna.
Gud gör fantastiska saker idag. Människor blir frälsta och botade men det är inte säkert man alltid får veta det. Då kan man få för sig att inget händer idag. Men det gör det! 

Min vision är att på ett mycket enkelt sätt berätta om Jesus som Herren och nödvändigheten att ta emot honom för att bli frälst. Skulle jag sluta med detta, då har Apg29 mist sitt existensberättigande.
Tanken har aldrig varit att det ska vara en djuplodad teologisk debattsida, eller en djup teologisk undervisningssida. Det finns tillräckligt av sådana på nätet. Tanken är att det ska vara en frälsningssida. Då kan jag använda aktuella händelser för att väcka intresse för att strax gå över att man behöver ta emot Jesus för att bli frälst.
Och människor blir frälsta. 

Under årens lopp har många människor tagit emot Jesus när de har besökt Apg29. Bloggsajten Apg29 når fortfarande hela tiden nya människor med evangeliet om Jesus Kristus. 


Internet 20 år tillbaka var lite annorlunda emot vad Internet är idag. Då var det inte alltid helt självklart att exempelvis kyrkorna hade egna hemsidor, även om en del började införliva det i sin verksamhet. Det var också perioden innan bredband på bred front gjorde intåg. Vad minns du om Apg29.nu rent tekniskt och hur såg den kristna Internetkartan ut vid millenieskiftet?

Christer Åberg: Jag kodade som sagt hemsidan själv och det var helt annorlunda än idag. Skärmstorleken var t ex mindre än idag. Det var inga plattskärmar utan stora klumpiga tjockskärmar, liknade som gamla tjock-tv. Inte heller fanns det smartphones som hemsidorna kunde anpassas till. Istället fick man koda i något som kallades för wap som dåtidens enkla mobiler kunde hantera. 

Bilderna var mycket mindre och sämre upplösning än idag. Bilderna från den tiden är i princip värdelösa idag. Och videorna ska vi inte bara tala om. Mera hackigare och sämre upplösning går det knappt att hitta.
Idag finns det mycket mer resurser man kan använda. Youtube, Facebook och olika bloggplattformar. Möjligheterna är oändliga.
Allt detta kan man använda för att sprida det underbara evangeliet om Jesus Kristus Guds son. Jag har tänkt att hålla på så länge som det är möjligt. 

Det finns de som har blivit avundsjuka på mig vilket jag inte kan förstå. Jag har aldrig haft som mål att göra mig själv känd utan Jesus Kristus. Och vem som helst som vill kan göra Jesus känd genom att starta en egen blogg. Faktum är att jag efterlyser kristna enkla frälsningsbloggar idag. Det finns mer än någonsin ett stort behov av dem. 


Man kan inte glömma den dagen man själv tog emot Jesus i sitt liv. Själv var jag 10 år gammal och tog emot Jesus då en grupp förkunnare ifrån Gideoniterna i Örebro var på besök på det som då kallades för ”mellanstadieskola”, d.v.s i 4:e klass. Alla som ville fick även en liten röd bibel som inte var längre än cirka 7 cm. Jag har själv kvar denna lilla bibel och eftersom den är så liten att den får plats i en jackficka utan problem så har den exempelvis följt med mig lite varstans under olika perioder av livet. Sedan så hade vår lärarinna Gunnel Olsson en bakgrund i Missionskyrkan som ett missionärsbarn i dåvarande Zaire i Afrika. Hon betydde mycket för mig personligen då hon inte var särskilt omtyckt av resten av klassen. Jag insåg tidigt att följa i Jesus fotspår kunde innebära mycket spott och spe, dock såg jag hur bergfast i tron Gunnel var och hon förblev otroligt tålmodig trots att många av barnen kunde vara mycket ”svåra att göra med”. Hon hade i mitt tycke nästan för mycket tålamod ibland. Vissa hade nog mått bra av att få höra en eller annan sanning! 1980-talet var naturligtvis även en tid präglad av en stark socialistisk anda i Sverige och inte alla såg med blida ögon på s.k. ”kristna människor”. Kristna sågs ofta som något ”gammalt och fult” från en svunnen tid som spelat ut sin roll i ett s.k. ”progressivt och modernt samhälle”. Hur var din väg till Jesus och har du några systrar eller bröder som betytt extra mycket för dig i din tro genom årens lopp?

Christer Åberg: Jag blev frälst 1984 då jag tog emot Jesus i Ljungby pingstkyrka. Då var jag 20 år gammal. Hela mitt liv blev förvandlat och från den stunden har jag alltid varit noga med att berätta att det är nödvändigt att personligen ta emot Jesus som Herren om man ska bli frälst. Förkunnar man inte detta då hindrar man människor att ta emot Jesus så att de kan bli frälsta. 

Man behöver inte alls kunna mycket i Bibeln för att bli frälst. Det enda du behöver göra är att ta emot Jesus. Det var så jag blev frälst. Och det är så människor blir frälsta idag. Jag kunde i princip ingenting om Bibeln och kristen tro, men jag förstod att jag behövde ta emot Jesus. Det står och faller om man har Jesus eller ej. Sedan dess har jag varit mycket tydlig och noga men på ett enkelt sätt att förkunna om Jesus och behovet av att ta emot honom för att bli frälst. 

Från start har det varit många kristna bröder och systrar som har stött och uppmuntrat mig. De har varit använda av Gud i all sin enkelhet och betyder mycket för mig. En del har gått hem till Herren och en del lever fortfarande. Det är viktigt att ha gemenskap med andra troende och det har vi inte minst i församlingen. Jag har fortfarande kristna bröder och systrar som styrker och uppmuntrar mig.


Själv så hade jag en period då jag satt mycket ensam och bad och läste bibeln. Jag sprang inte direkt runt och förkunnade ordet bland mina klasskamrater då deras uppfattning var glasklar och de endast satte sin fot i kyrkan vid skolavslutningen, mer av tradition än av längtan till Gud. Sedan så var Motala en ganska liten stad vad gällde trosyskon men både Missionskyrkan och Svenska Kyrkan var en hemvist i de tidiga åren. Pingstkyrkan och Baptistkyrkan hade stagnerat något och jag minns att jag var med på en del klassiska tältmöten eller ”cirkustältet” som vi barn kallade det för. Detta var under sommaren på den kulle som i folkmun kallades för ”Jätten”. I dag är tråkigt nog samma plats hem för ”McDonalds”. Hur var din första period som Jesu efterföljare och minns du några platser eller kyrkor som var extra viktiga för dig under de första åren?

Christer Åberg: Låt mig säga så här: Hade jag inte tagit emot Jesus, då hade jag aldrig blivit frälst eller bevarad. Det är på grund av Jesus och inte på grund av någon kyrka. Sedan flera år tillbaka är jag medlem i Nässjö pingstkyrka. Jag har bott på olika platser och hjälpt till i församlingar. Har även gått i två bibelskolor.

Men det finns församlingar som har betytt mycket för mig och som har varit en oas att gå till. Men även i lite ”torra” och traditionella församlingar har betytt mycket. Det har alltid funnits en grupp människor i varje församling som har velat något mer. De har varit bönemänniskor, vittnat om sin tro, haft visioner och velat människors frälsning. Det finns alltid några sådana människor i varje församling.


Det är alltid kluvet att fråga en broder om det i livet som kan ha varit mycket tufft, men berätta så mycket du själv vill om din mycket tänkvärda bok ”Den Längsta Natten”?

Christer Åberg: Jag skrev boken Den längsta natten 2016 på tio månader. Den handlar om den längsta natten i mitt liv då min höggravida fru plötsligt och oväntat dör hemma i mina armar. Vår son Joel föds strax efter klockan tolv på natten med kejsarsnitt. Några timmar senare dör även han i mina armar. Det var natten till den 22 december 2008, två dagar innan julafton. Det var det årets längsta natt och den längsta natten i mitt liv. Titeln till boken var då nästan självklart för mig vad den skulle heta. Boken är utgiven på Semnos förlag i Värnamo.


När vi själva läste boken så infann sig många olika känslor men när sista sidan var färdigläst så infann sig trots allt ett nästan oförklarligt lugn och förtröstan om att Gud tar hand om allt, trots att det är svårt att med egna ord förklara exakt hur. Vilka reaktioner har du fått från medmänniskor som läst boken?

Christer Åberg: Även om boken är ganska mörk och sorglig så pekar den på hoppet och ljuset i Jesus Kristus. Jag vittnar flera gånger i boken att utan Jesus skulle jag aldrig ha klarat det. Boken har tagits väl emot av människor i olika åldrar och kön. Frälsta som ofrälsta har vittnat om hur starkt boken har berört dem. 
 
Det finns ingen som har läst den som har sagt någonting dåligt om den. Den är lättläst och passar både för frälsta som ofrälsta och som ung som gammal. Det finns de som har läst den flera gånger. Och det finns de som har lånat ut den till andra. Så förmodligen har fler läst den än som köpt den.


Du har en ny bok på gång som vi förstår handlar om din tidiga uppväxt. Vad fick dig att börja skriva om din uppväxt?

Christer Åberg: Jag ville berätta om vad som har blivit stulet från mitt liv från födelsen till dags datum, men boken ”ville” något annat. Jag upptäckte att när jag började skriva tog barndomen en mycket stor plats. Därför handlar den om när jag som ett oönskat barn kom till en fosterfamilj på en bondgård på landet, hur jag hela min uppväxt var mobbad, oälskad och oönskad. Men detta förvandlades helt då jag vid 20 års ålder tar emot Jesus och blir frälst. Boken är minst lika gripande och berörande som Den längsta natten. Egentligen är boken del 1 och Den längsta natten del 2. Jag planerar om några år skriva ytterligare en del.


Vi lever bokstavligt talat i en mycket intressant tid, då Gud verkar på så många olika sätt. Världen verkar också snurra fortare och fortare och ”mediebruset” verkar ibland vara för mycket för att ta in. Själv så försöker jag ibland att hitta en egen millimeter av lugn och ro där jag endast kan fokusera och prata direkt till vår Fader. Hur gör du när du behöver komma bort från alla världens måsten och brus?

Christer Åberg: Jag lever nära Jesus, där har jag min viloplats. Ibland tycker jag att jag inte har vett att oroa mig. Kanske är det en trons gåva som Gud har gett mig. Jesus har varit med mig hela tiden sedan jag blev frälst, varför skulle han plötsligt överge mig nu?

Från start då jag blogganpassade Apg29 har jag läst mycket i tidningar och media för att hitta stoft om bloggämne. Men ju mer åren har gått har jag blivit mer och mer skeptisk till nyheterna som sprids av media. De är oftast vinklade och har en agenda av propaganda för att påverka folks sinnen. Ska man få veta den sanna bilden får man oftast läsa mellan raderna eller inte alls. Men det finns en som är sann och det är Jesus och hans Ord står ständigt fast. Läser vi hans Ord Bibeln så kommer vi aldrig bli besvikna eller lurade.


Som Jesu efterföljare så är exempelvis Uppenbarelseboken något som troligen fascinerat, oroat och även gett förtröstan för många troende. Många inkluderat mig själv har ibland fått utstå hån och ”folliehattar” men visst går det inte att blunda för att vi befinner oss i något som är ”upptakten till första versen” av den ”yttersta” och ”sista tiden”. Vilka tecken ser du själv och förutom mycket tålamod, vad ser du som vår viktigaste egenskap under de tider vi nu lever i?  

Christer Åberg: Vi måste leva nära Jesus och berätta om honom för andra människor. Detta är absolut det viktigaste vi kan och ska göra i den tid vi lever i. Vi lever som sagt i en mycket spännande tid. Det är en profetisk tid. Mycket av Bibelns profetior går i uppfyllelse inför våra ögon idag.


En annan intressant debatt som egentligen ständigt pågår och som kan upplevas som ett slags ”kristet mediebrus”, är att vi måste vara på vakt för ”falska förkunnare” och de som kanske eventuellt endast är ute efter ekonomiska och materiella framgångar på bekostnad av de troende. Gud har sagt till mig den senaste tiden att främst hålla mig till just Gud och inte dras med för mycket av allt som pågår. Gud har också sagt av vi nu måste testa allt extra noga, men att även stora förkunnare och pastorer trots allt gör många fel, men att de även kan användas av Gud och att bibeln själv pekar på att många ”dumstrutar” har använts av Gud då tiden är mogen. Finns det kristna sammanhang som du själv upplevt fått tilltal från Gud om att eventuellt passa dig lite extra för? Vilka faror ser du just nu i den svenska kristenheten?

Christer Åberg: Vi måste vara noga med att predika att Jesus ensam är Frälsaren och Herren och att man blir frälst då man personligen tar emot honom. I de sammanhang man inte predikar om detta, eller går emot det, eller har ett annat budskap ska man se upp med. Jag har själv hört långa predikningar där man inte har nämnt om Jesus alls. Så ska det inte vara.


Trots att många talar om ett starkt sekulariserat Sverige av idag, så tycks det mig som att mycket har skett om man jämför med de senaste 30 åren vad gäller den nya generationens förkunnare i samklang med den lite äldre generationens dito. Alla drar inte helt jämt, så är det naturligtvis. Dock så har vi utan att bli för fixerade vid personer en hel del intressanta kristna röster av idag, så som Sarah och Micael Grenholm och deras blogg ”Hela Pingsten”. Vi har även det gamla gardet där kanske du och exempelvis Lars Enarsson utgör intressanta kristna röster. Tror du att det endast är Internet som gör detta möjligt eller är det som jag delvis upplever det att Gud använder sig av fler röster från lite olika ”kristna bakgrunder”?

Christer Åberg: Gud använder alla kanaler som finns till buds. Tv, radio, tidningar, musik och internet och mycket annat. Internet har möjliggjort att vem som helst kan nå ut med budskapet om Jesus. Och har man då den möjligheten så tycker jag att man ska använda det. Man kan också använda sociala medier som till exempel Facebook, Twitter och Youtube. Det kanske inte var tänkt att det kristna budskapet skulle spridas genom detta, men nu finns de, då tycker jag att man ska utnyttja dessa kanaler så länge de finns att tillgå. De är ju gratis! Att sprida evangeliet behöver inte alls kosta något, så sätt igång bara!


Låt oss till sist tala om något som ligger oss båda mycket varmt om hjärtat, nämligen musik. Du brukar ibland spela ukulele både på din Youtube-kanal men även också tillsammans med exempelvis Lindbergarna. Vilken sång eller psalm har betytt mest för dig genom årens lopp?

Christer Åberg: Jag började spela ukulele mest på skämt i några Youtube-videos, men då upptäckte jag att folk tyckte om det och själv upptäckte jag att ukulele var ett bra instrument. Så nu har det blivit mitt huvudinstrument.

Min favoritsång är Det finns en källa. Den är gammal och har flera översättningar men jag brukar sjunga den som Mikael Järlestrand har skrivit svensk text till.

Den handlar om en kvinna som blev frälst av Jesus och hur den helige Ande föll över människor. Precis det jag vill uppleva i den tid som vi nu lever i!

Stort tack för din medverkan och må Gud välsigna dig rikligen enda vägen fram till paradiset!


 
Köp Christers bok "Den Längsta Natten" här:
 
För mer info om Jesus och Apg29.nu besök:
 
 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

ÖRESUND SPACE COLLECTIVE

IEM-TAPING

Mammatus