De Lyckliga Kompisarna - Pengar Har Inga Ögon - 2018

"De lyckliga Kompisarna" (DLK) har precis släppt sin nya skiva "Pengar Har Inga Öron" i Oktober 2018. Vi slängde iväg lite frågor och här är således svaren. Som vanligt så är det ett band med mycket humor och med mycket tankar om dagens samhälle. Bassisten och sångaren Mart svarade underfundigt på våra underfundiga frågor.



Efter förra skivan "Bara Tiden Är Ny" så gick det hyfsat fort för er att släppa nya skivan "Pengar Har Inga Öron". Ni verkar vara inne i en hyfsat kreativ period. Skulle ni kunna ge oss en liten genomgång av nya skivans låtar och vad tanken var med respektive låt:


Mart:
- 1 "Boostade Egon"

Bokstavskombinationernas bacon. En essens av vad som händer i skolan och på fritidsgården. 

- 2 "Martin I Skitlandet"

En låt om när jag sitter på muggen. 

- 3 "Johanna"

Se nedan. Ni har ju gjort en egen bra analys!

- 4 "Krisen I Säcken"

Allt snack om systemkollaps gör mig trött. Kola ner o ta en snaps!

- 5 "Mobbarnas Återkomst"

Denna text är jag speciellt nöjd med. 

- 6 "Min Robot"

Jag o Sussie möttes igen efter 21 år. Då uppstod denna text.

- 7 "Våra Fagraste Ord"

Fagert tal löser inga problem. Klyschorna ska inte nötas ut. Man ska mena dem!

- 8 "Välj Din Verklighet"

Postmodernism är dåligt. 

- 9 "Ostronskal"

Denna låt handlar om en stekare som halkar. 

- 10 "Olika Kulturklubbar"

En sann text. (Akademin?)

- 11 "Lämna Tillbaka Skivorna"

En sann text till. Du som stal mina skivor kan lämna tillbaks dem genast. Det spelar ingen roll att det gått 30 år sen du stal dem. 

- 12 "Ryktet Går Runt Sjön"

En låt om livet i Dals Ed. 



Ni brukar ta er an svåra och mindre svåra ämnen med en stor dos humor. Samhällskritik och samhällsanalys som vanligt. Ni har hittad er egen nisch där ni ofta använder humor som vapen. Många andra band kan vara samhällskritiska men det brukar ofta blir ganska "mörkt". En av låtarna på nya skivan "Johanna" verkar dock gå lite mer i "moll" men tar upp ett "fenomen" av "vår tid" där saker som tidpress och stress inte leder till något bra. Ni ger också en känga till den "moderna kapitalistiska snålheten" med företag som gör sina så kallade medarbetare till livegna trälar. Låten ger en viss inblick i att den enskilde inte kan "vinna" i ett "race" som från början är omöjligt att vinna. I en global värld där allt handlar om att pressa priserna och hålla nere "kostnaderna"...vad är er analys av dagens Sverige?

Mart: Exakt så krasst som det är mätbart! Vad är ett gott liv? Vad är rättvisa? Vad är hållbar konsumtion? Dessa svåra frågor måste vi utgå från när vi väljer hur samhället ska styras. Ingenting blir bättre av sig själv!


Ni har turnerat flitigt i höst i samband med nya skivan. Hur är återväxten bland publiken?

Mart: Det blev bra. Speciellt låten om Johanna fäste på.


Blir det någon sommarturné nästa sommar?
Mart: Ja, det hoppas vi. 


Sista frågan för denna gång...Vad är det bästa med att lira med DLK anno 2018 och om man jämför med början av 1990-talet?
Mart: Det är mycket som är bättre nu: Vi samarbetar bättre, säkert delvis för att jag inte är lika tjurskallig och kompromisslös som förr. Det låter bättre. Det som är sämre är väl att man är äldre och inte orkar festa lika hårt. Men det är ju rätt skönt att slippa!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

ÖRESUND SPACE COLLECTIVE

IEM-TAPING

Mammatus