EQV


    Foto: Linnea Brun

Örebrobandet "EQV" har spelat in låtar till deras kommande skiva "Untold Stories" som kommer släppas inom en snar framtid. Vi på "ICIT Webzine" fick den stora äran att höra vad bandet hade att säga om inspelningsprocessen av den nya skivan, samt om deras fascinerande turné i Bolivia. 2018 ser ljus ut för våra kära musiker-vänner i "EQV". 



Först av allt, stort tack för att ni tar er tid och svarar på frågor från "ICIT Webzine". För dom som inte känner till bandet, kan ni ge en liten historie-bakgrund till bandets uppkomst?

EQV startade 2012 av Jimmy Hillberg, Isabelle Ulfsdotter och Esbjörn Lilja. Vi var tre musiker som kom från olika bakgrund rent musikaliskt men med samma kärlek till 60- och 70-talets musik. Tillsammans började vi skapa och experimentera. Bandet gick då under namnet Esse Quam Videri. Under 2017 valde Esbjörn att lämna bandet och ungefär samtidigt kortade vi ner namnet till bara EQV, främst för att det är lättare för folk att komma ihåg.


Ni har spelat in en ny skiva. Hur var skrivprocessen och vart spelade ni in skivan?

Den nya skivan, som heter Untold Stories, är främst inspelad i vår kombinerade studio och replokal hos studieförbundet Evelyn i Örebro. I skrivprocessen har vi arbetat mer individuellt än tidigare vilket gör att våra olika sätt att närma oss det kreativa blivit mer synliga.


Vad skulle ni säga är den största skillnaden om man jämför med förra skivan "One Way Up"?

Untold Stories har en mörkare och lite skörare klang. Vi har medvetet utforskat gränslandet mellan det vackra och det skeva. Jag tror de nya låtarna kan upplevas lite naknare, både text och musik kryper under skinnet på ett annat sätt. Det är också lite mer avskalat rent produktionsmässigt. Vi har alla gått igenom en tuff tid av förändringar och vägval under den här perioden och det återspeglas i musiken.





Ni bor och verkar i Örebro. Kan ni beskriva musikklimatet i Örebro samt vilka andra band från staden ni tycker att folk ska hålla ett extra öga på?

Örebro är en fantastisk musikstad. Festivalerna Live at heart och Folk at heart har bidragit otroligt mycket till att skapa en bra musikscen. Även studieförbunden är mycket aktiva och hjälper oss framåt. Det finns en bra grogrund att vara seriös i sitt musikskapande. Det finns gott om bra Örebroband, exempelvis Meadows, Mohlavyr, Rivertown Blues, Drottningen och Hello Ocean.


Hur tycker ni att ni skiljer er live gentemot på skiva?
På förra skivan har vi gjort väldigt många pålägg, det är svårt att åstadkomma samma mäktiga sound live. Vi spelar alla flera olika instrument vilket är en tillgång men ibland önskar en att en hade fler armar för liveframträdanden. Å andra sidan tycker jag om när ett band låter annorlunda live, en konsert ska vara en annan upplevelse än en skiva.

   
Foto: Max Häggberg

För ett par år sedan så var ni iväg till Bolivia och spelade. Berätta gärna lite minnen från den turnén? Vi hade tre underbara veckor i Bolivia och fick uppleva mycket. Den häftigaste spelningen var när vi spontanspelade på jazzklubben Clapton i Santa Cruz. Det var öppen scen och vi blev inbjudna att spela några låtar. En saxofonist hoppade upp och hängde på, det var en otrolig känsla. Vi lärde känna många fina människor på resan också, bland annat en musiker som heter Juan-Carlos Cordero. Han ordnade en spelning i La Paz, det var ute på ett torg. Det råkade falla sig så att det var på Bolivias dag för att uppmärksamma funktionsnedsättningar. Eftersom jag har en synnedsättning kändes det lite extra roligt. Bolivias funktionshinderrörelse är väldigt aktiv och det händer mycket med tillgängligheten i samhället. Vi besökte en organisation som hjälper barn och vuxna med synnedsättning, det var väldigt intressant. Vi hann göra lite mer turistaktiviteter också så som att vandra i djungeln, det var så vackert.


Vad hoppas ni folk som lyssnar på er musik ska uppleva?
Svårt att svara på men vi hoppas att musiken väcker något, det kan vara så olika hos olika människor.


Vad har ni för planer för 2018?
Förhoppningsvis blir det en turné i Tyskland eftersom vi släpper skivan med hjälp av det tyska bolaget Motor Entertainment. Vi vill även spela på olika festivaler i Sverige.


Till sist. Vi brukar alltid ge banden vi intervjuar chansen att ställa en egen fråga till sig själva. Vilken fråga skulle ni vilja ha fått, och kan ni svara på den?

Kanske: vad inspireras ni av i ert skapande?
Det kan vara mycket, inte bara musik utan även andra konstformer. Många av våra vänner håller på med olika kreativa verksamheter, foto, serieteckning, skrivande, osv. Det kan vara otroligt inspirerande att prata om skapande på en allmän nivå, om det filosofiska. För oss är det viktigt att ha själen med i sin musik. Skapandet måste motiveras av något mer än en önskan att nå ut, självklart vill vi nå ut men vi skapar också för vår egen skull, som en viktig del i livet.


Stort tack till våra vänner i "EQV". För mer info och skivköp:


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

ÖRESUND SPACE COLLECTIVE

IEM-TAPING

Mammatus