DLK

DE LYCKLIGA KOMPISARNA

Vi hade den stora äran att få en intervju med det svenska punkbandet "De Lyckliga Kompisarna" (DLK). Under sommaren 2017 var DLK ute och spelade mycket i vårat avlånga land. Sångaren och bassisten Mart svarade på våra frågor om punk, humor och politik. 




DLK har snart varit aktiva i drygt 30 år om man räknar från 1989. Kan ni ge oss en inblick i hur DLK uppstod och vad som fick er att starta bandet i slutet av 80-talet?

Mart: Nu tar du i! Sammanlagt är det 7+9 år. :)


Uppenbarligen så har mycket ändrats i vår värld sedan 80-talet. Utan att bli allt för nostalgiska, vad saknar ni mest från 80 och 90-talets punkscen om ni jämför med idag? Vad var den stora skillnaden med dagens musikklimat?

Mart: Musikföreningarna! I övrigt så saknar jag tron på demokratin, och visioner hos politikerna. 




DLK brukar ofta räknas till en av pionjärerna till det ibland svårtydliga begreppet "Trallpunk". Minns ni själva vem som gav er epitetet "Trallpunk" eller när begreppet egentligen började att användas?

Mart: På nittiotalet var ”trallpunk” mer ett skällsord om punk som inte var tillräckligt rå, uttalat av anarkistliberaler som tyckte det var skamligt att ta gage. Det var först senare, runt 2000 som ordet fick positiv klang.  Och inte var vi pionjärer. Vi hade ju lyssnat på musik innan. 




Vi hade den stora äran att få bevittna er konsert tillsammans med "Millencolin" och en drös andra bra band i Vadstena Folkets Park i somras. Hur ser ni på att de gamla Folkparkerna återigen efter en tids frånvaro börjat att användas igen?

Mart: De kan gärna användas mer! Det blir en skönt avslappnad stämning med lite mygg och kyliga kvällar. 





När ni under 2000-talet gjorde en "semi-comeback", däribland eran fina spelning på "Debaser Slussen" 2009, var det med ultimatum att ni även skulle släppa lite nya låtar och inte bara spela på ren nostalgi?

Mart: Ja! Vi gjorde upp om det när vi satte igång igen 2008. Inte bara åka runt o va coverband på sig själv.





Ni är utan tvekan ett band som alltid tagit upp olika samhällsfrågor med en portion humor. Tror ni att ni skulle fått samma "kultstatus" om ni istället spelat "aggro-punk" men utelämnat humorn i era texter?

Mart: Svår hypotetisk fråga. Omöjlig att svara säkert. Men jag tror det behövs humor när man tar sig an svåra ämnen. Eller svaret är enkelt: Vi hade inte spelat alls utan humor. 



Förutom politik har ni en del låtar om medmänniskor med olika bakgrunder. "Hugos Sång", "Vattengymnastik".
"Tompa Eken" är annan låt som vi gissar på är en tribut till Kafé 44´s bäste bullbakare och bandbokare är några exempel. När ni skriver om olika människor vad inspireras ni då av?

Mart: Jag gillar Evert Taube, Cornelis Wreesvijk, Euskefeurat och Bellman. Vistraditionen har en sådan ballad-gren. Jag gillar den. Varför måste man alltid själv vara huvudperson i rocktexter?





Vilka ämnen intresserar er just nu och vilka saker skulle kunna dyka upp i framtida texter?

Mart: 
Pensionssystemets likhet med domedagsprofetior. 
Valfriheten angående sanningen.  
Makt.  
Ballad om någon kvinnlig person.  
En låt om mina skivor som blev stulna på 80-talet.


Nya låten "Bara Tiden Är Ny" känns som att ni menar att mycket må ha förändrats men egentligen är det bara samma saker fast i "ny tappning"? Är 2017 egentligen ganska så likt 90-talet med växande motsättningar, neo-nazism, våldsbejakande grupperingar på både vänster och högerkanten?

Mart: Rätt!





Utan att bli alltför högtravande kring Trumps position i vår värld, men ett uttryck som Trump ofta använder sig av är  "Fake News". Man kan tycka vad man vill om Trump, men hur ser ni på att ryktesspridning på Internet kan vara problematiskt då man ibland inte kan verifiera om något är delvis sant eller rena ryktesspridningar? Skulle ni kunna skriva en låt om "Fake News" själva och i så fall vilken fiktiv historia skulle ni då hitta på?

Mart: Ryktet går snabbare än ljuset!


Berätta lite om vad ni sysslar med förutom att vara "Punk-farsor" på deltid. För de som ej hört låten "DLK Finns Överallt" så uppdatera oss om era gärningar utanför musiken.

Mart: Jag e matte- och fysiklärare på gymnasiet här i Sala. Jag gillar även att meka bil och fånga pokemons. Jag e lite aspie. Roger jobbar på en fritidsgård i Falun. Han gillar även fiske, och sina barn såklart. Jouni är musiker på heltid. Han spelar med Electric Banana Band, Stockholm Node, Fas 3, Lets Dance och olika julgalor. Jobbar även lite extra på sjukhus och gruppboende, samt som trumlärare. Träning är en stor hobby. Simon pluggar till musiklärare. Han spelar med flera andra projekt, tex Hanna Turi. Simon gillar att dansa salsa. 




Till sist, vi brukar låta alla band vi intervjuar att hitta på en egen fråga som ni skulle vilja ha fått (men inte fått).  Ni får gärna även såklart gärna svara på eran "egen fråga"!

Mart: Var det en bra intervju? Ja det var det!


Stort tack för intervjun DLK! Vi ses och höres ute på vägarna nästa år!

För mer info:

https://sv-se.facebook.com/delyckligakompisarna/

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

IEM-TAPING

Mammatus

Trallskruv