EQV - SCALA - STOCKHOLM - 2018-03-14

EQV och OLD TJIKKO - LIVE SCALATEATERNS KÄLLARE - STOCKHOLM ONSDAG 2018-03-14

Entré: 80kr
Insläpp: 19.00
Konsertstart: 20.00






Örebros egna kvalitetsfolkmusikanter "EQV" kommer spela nya låtar från nya skivan "Untold Stories" onsdagen 14/3 på Scala Teatern i Stockholm. Passa på att se dom live och få tillfälle att köpa nya skivan direkt från bandet! Med sig har man ingen mindre än "Old Tjikko" som även kommer att spela live!

Lyssna på nya skivan här samt läs den nya recensionen av skivan här under:

https://listen.tidal.com/album/82729673
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


RECENSION - EQV "Untold Stories" (2018)

Det är inte helt lätt att göra musik idag. Det är inte helt lätt att "bryta igenom" det "brus" eller "oljud" som dagens samhälle tillhandahåller. Örebros egna egensinniga musikanter i "EQV" lyckas genom en mycket bra produktion av nya skivan "Untold Stories" att göra musik intressant igen. Det är inte överproducerat utan det låter nästan som att lyssnaren är med bandet på scenen eller i replokalen när låtarna på skivan framförs. Alla som har följt "ICIT Webzine" under årens olika lopp, vet att just begreppet "live musik" är vad vi gillar mest. Att nya skivan införlivar det som "EQV" byggt upp sedan senaste släppet, och att det finns en "live-nerv" gör det hela ännu bättre. 

Ett av alla starka grepp på nya skivan är att varje låt har ett eget signum, vilket gör det svårt för lyssnaren att avfärda skivan efter två eller tre låtar. Man hör att bandet själva diggar de ljudlandskap som de framför. Varje ton är där av en anledning, inget är malplacerat eller tillrättalagt.  Vi gjorde en intervju med "EQV" i slutet av 2017 inför släppet av nya skivan, som ni kan läsa här, där bandet själva förklarar hur skivan växte fram:

http://icitwebzine.blogspot.se/2017/11/eqv.html

Låt oss dock fortsätta dissikrera nya skivan spår för spår. Vi väljer att börja med sista spåret och jobba oss upp till första låten. "Space Between" är en låt som inkluderar Isabelle på sång och piano. Den som följt "EQV" under årens lopp vet att detta är ett av deras signum, men nu har man höjt sig ytterligare ett snäpp. Äldre spår som "Persona Non Grata" från de äldre släppen var knivskarpa men här får låtarna på nya skivan ännu mera tyngd men med "mindre ansträgning". "Space Between" låter som en stilla psalm som musikerna mejslade fram en sen söndagsnatt. 

Skivans längsta spår är nästsista stycket "Think Inside The Box", som lika gärna skulle kunnat vara en punkdänga om man valde att arrangera om låten i snabb D-takt. Textmässigt så flyter låten på i en "Beatles"-aktig spacefolkrockig anda. Missförstå om ni vill, men "Beatles" skulle göra det mesta för att få låten till sin "egen". Resonemanget är följande, hade "Beatles" gjort låten så skulle de blivit "geniförklarade" igen. Att låten flyter på ett tag är också något bra, då många band gärna kapar av låtar efter de tre första minuterna, för att göra de mer marknadsanpassade för radion. "Think Inside The Box" verkar vid en första inblick ganska rak på sak, men något är det som bandet underfundigt försöker säga oss. Oavsett vad man tror på, så blir det en känga till något som vi blivit lurade av. Samhället vill oss inte väl, utan det kanske behövs något annat. Hur som haver, bandet lyckas att vara underfundiga utan att bli underfundiga. Hela bandet alternerar och kombinerar olika instrument och fyndiga vokala stämmor genom hela låten.

"Worn Out Places" låter delvis som något som skulle kunna vara hämtat från en 60- eller 70-tals film om norrländska skogar. Ni vet en gryning 8mm-film med eller utan ljud. Om låten da facto beskriver olika fysiska platser som blivit utslitna eller syftar på utbrända människor i ett ekorrhjul, det vet kanske bara bandet själva, men grymt bra är det i vilket fall som helst.

Sjunde spåret "My Inner Voice" kan vara Gud som leder dig rätt. Något som talar till dig, och leder dig rätt eller vidare. Detta är också en av de kortaste spåren på skivan. Låten är upplyftande, där många andra kanske skulle fastna i en slags desperation så finns något som drar låten framåt och lyfter uppåt.

"Suggested Paths" skulle vara första spåret på "sidan 2" om detta var en vinyl-skiva. Denna låt verkar kanske medvetet eller omedvetet ha en koppling till ovanämnda spår. Här briljerar hela bandet, där de väljer att tugga igång sakta, med dämpade puk-trummor, akustiska gitarrer som mer låter som hämtade från Stings album "Nothing Like The Sun". Andra skulle nog tjata om "Beatles" eller "Simon & Garfunkel", men de akustiska gitarrerna är mer "Sting". En låt som man kan lyssna på många gånger och upptäcka små detaljer, som cyballjudet eller små gitarrknäpp. För tusan halva skivan avverkad och inte ett svagt spår. 

"Ocean" är femte givet på skivan. Här är det lite mer dystert, som om någon som kapsejsat med en båt och driver omkring i Atlanten. Bra dock att bryta av skivan med detta spår, som skulle passa perfekt som ett sista spår på en vinyl-skiva. Man imponerar igen med de perfekta sångpåläggen.

"Cover to Cover" låter som den perfekta blandningen mellan latinska och folkprogg-rytmer. Sången påminner lite om den "släpiga" poprock/indie-stuket som fanns under första och mellersta delen av 90-talet. Eftersom bandet figurerat i Örebro och "gnällbältet" ett bra tag kanske denna influens gjort sig påmind. Dock bra att bandet alternerar mellan de olika sånginfluenserna. Esbjörn tror vi sjunger här och det är som vanligt riktigt bra.

"The Grand Steep" gissar vi är Jimmys stämma och gitarrplock. En av skivans längsta spår, men det avskalade intrycket är till låtens fördel. Textmässigt så är det intressant och eget tolkningsutrymme finns. Även om man delvis hör endast sång och en lugn akustisk gitarr, så låter det som något nytt som man inte riktigt hört förut. Man kan lätt tro att det blir segt, men som få band förstått så behöver man inte alltid dra på med allt man har hela tiden. Omvänt så behöver "lugna band" inte alltid spela på sina styrkor utan kan "ösa på" ibland. Detta är en låt man lätt skulle kunna inleda en konsert med. Just för att inte göra det "förutsägbara".

Skivans andra spår "Heads Up" använder sig av något underskattat inom musikkretsar, nämligen stunder av pauser. Detta gör att lyssnaren får ett "break" då och då, innan nästa del spelas upp. Kan tyckas som en liten obetydlig detalj, dock så är det riktigt grymt gjort. Låten får då och då lite luft, vilket är bra. Många band har glömt bort detta och maler och maler på. Självklart talar vi om "spacerock" eller "krautrock" så ska det malas på i 20 minuter minst per låt, men då hinner lyssnaren även identifiera de 3 repetiva ackorden och variationerna av dessa 3 ackord. "Heads Up" funkar bra som andra spåret på skivan.

Första (och den sista i denna recension) låten är "Next To Me" som bandet även gjort en video till. Förr i tiden skulle detta vara första singeln eller videospåret. Kanske att vi misstolkat och toktolkat låtens syfte, men i videon så framstår dagens "utbrända yrkesmänniskor" i jakt på "falsk lycka i pengar" som vandrande "zombies" utan empati eller något egentligt syfte av värde. Låten får oss att tänka på ett annat Örebro-band som under 90-talet spelade snabb melodiös punk, och då de hade en låt som gick "Myror utan hem, är vad ni alla är, ni har inget mål, ni bara irrar omkring". Att bara jobba ihjäl sig leder inte till någon lycka, tvärtom din själ och kropp tar mer stryk än vad man först tror. Något är fel i dagens samhälle, vi lever i en modern tid, där en person ska jobba för fem personer. Där dygnet runt-arbete ses som något positivt och "modernt". Lyssna på den här låten och se videon och beakta att det finns mer än "bara människor och pengar". Vänd om innan det är försent!

Våra kompetenta musikervänner från Örebro har lyckats med det som få lyckats med under första delen av 2018, nämligen att släppa en skiva där varje del av skivan blir dess gemensamma styrka. Inte alla band kan införliva hela bandet i sångsysslan, men de lyckas ro i hamn med det också. Det plågar oss att vi inte kan se bandet live inom den närmsta framtiden, men för er som får chansen, se bandet live, det kommer bli grymt! 







Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

ÖRESUND SPACE COLLECTIVE

IEM-TAPING

Mammatus